Jennie Grute är generalsekreterare på Medveten konsumtion

Medveten konsumtion: Det är dags att omvärdera våra konsumtionsvanor för att skapa en mer hållbar framtid.

2024-01-29

Att vi i västvärlden överkonsumerar är ingen nyhet. Faktum är att vi svenskar konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot och vår ekonomi är endast 3,4% cirkulär. * Vi behöver minska på vår shopping och se över vår konsumtion rejält för att nå de globala målen. Genom inspiration, kunskap, tips och råd bidrar föreningen Medveten konsumtion med konkret information som ger motivation snarare än pekpinnar – allt i syfte att få oss svenskar att ta mer genomtänkta konsumtionsbeslut.
 
 Jennie Grute är generalsekreterare på Medveten konsumtion och vi ställde frågan vad medveten konsumtion faktiskt innebär?
- Ett plagg används i genomsnitt 7–8 gånger, en borrmaskin används 13 minuter under sin livstid och bara i Sverige har vi cirka 20–25 miljoner oanvända mobiler i våra hem, men vi fortsätter ändå att köpa nya. Undersökningar visar att Sveriges ekonomi endast är 3,4 % cirkulär och resterande 96% av de resurser som konsumeras, kommer från jungfruliga källor. Detta visar på hur ohållbar konsumtionen är idag, säger Jennie Grute på föreningen Medveten konsumtion. 

Det är en naturlig del av livet att vi måste äta, transportera oss till och från jobbet, köpa nya skor när de gamla är otjänliga osv. Det Medveten konsumtion försöker åstadkomma är att göra något åt överkonsumtionen, som inte kan fortsätta som den gör idag. Föreningen strävar efter att uppnå en cirkulär planet. Det vill säga en värld som bygger på cirkulär ekonomi och där konsumenter är sk. cirkulenter. Som cirkulent tar du ansvar för en hållbar utveckling genom en medveten livsstil. Du ser dig som en användare i stället för en ägare. På så sätt kan fler leva bättre på planetens resurser. En fråga att ställa till sig själv som Jennie Grute tipsar om, är att man funderar på om produkten man tänkt köpa är något man verkligen ”behöver” eller om det bara är något man vill ha, dvs ”villhöver”. 

Det är svårt att vara konsument idag
Det läggs ett stort ansvar på gemene man. Som konsument behöver du själv ha koll på miljömärkningar, certifieringar, innehåll, produktion och tillverkning. Många gånger hamnar konsumenten i händerna på marknadsförarna och får förlita sig på att varumärkena håller vad de lovar. Inflation och höga matpriser ger också mindre pengar i plånboken och alla har inte samma möjligheter att välja den dyrare ekologiska eller miljövänligare produkten i första hand. Medveten konsumtion uppmanar därför till reflektion kring behovet av nyproduktion.  

- Det finns så många alternativ till den linjära konsumtionen, idag kan du hyra, låna, dela eller handla second hand i betydligt större utsträckning i stället för att bara köpa nytt. Vi ser en stark trend i ökad medvetenhet där framför allt second hand shoppingen är där det märks mest. Men vi behöver även få fart på låna-, dela-, laga- och reparera också. Och slutar vi överkonsumera så kommer vi dessutom få mer pengar i plånboken, säger Jennie. 

Medveten Konsumtion grundar sitt arbete på forskning inom konsumtions- och beteendeforskningen. Genom konkret information och engagerande aktiviteter inspirerar de medlemmar att fatta genomtänkta konsumtionsbeslut. Föreningen agerar även som föreläsare och workshop-ledare för företag som strävar efter att utbilda sina medarbetare i en hållbar livsstil.

Samarbeten välkomnas
- Vi ser alltid möjligheter till att samarbeta på olika sätt med andra relevanta projekt, initiativ och personer inom konsumtions- och hållbarhetsrörelsen. Det går i linje med mål 17 i Agenda 2030 – “genomförande och globalt partnerskap”, vilket ligger oss varmt om hjärtat. Vi tror på att lyfta varandra. Genom att synliggöra bra initiativ gynnar det både oss själva och planeten i det långa loppet, säger Jennie Grute. 

Medveten Konsumtion kommer delta i Nordic Sustainability Expos scenprogram på temat hållbar konsumtion. Är du eller ditt företag intresserade av att samarbete hör av dig till föreningen.  För mer info. www.medvetenkonsumtion.se 

*Källor: Naturskyddsföreningen och Cradlenet