Porträtt på Åsa Sandberg

Åsa Sandberg, matsvinnsexpert och TEDx-speaker: matsvinn är ett av de största hoten mot klimatet!

2023-11-24

Mer än en tredjedel av all mat i världen slängs – samtidigt svälter över 800 miljoner människor. Det är en helt orimlig ekvation. Matsvinn skapar en enorm belastning på planeten, helt i onödan. Hela skogar skövlas för att odla livsmedel som aldrig kommer ätas. Men med hjälp av enkla beteendeförändringar i vår vardag skulle alla kunna göra skillnad. Åsa är TEDx-talare och matsvinnsexpert som länge drivit på agendan inom hållbarhetssverige och bland annat arbetat på världens största matsvinnsrörelse. Här delar Åsa med sig av sina bästa tips för att minska matsvinnet både i hemma och på jobbet. 

Sverige uppstår 70% av den totala mängden matavfall i hushållen, jordbruk och livsmedelsindustrin står för 8%, livsmedelsbutiker och restauranger sammanslaget med offentliga måltider står för 11% vardera. Mest slängs bröd, frukt och grönt samt mejeriprodukter, mat som med lite god planering och kunskap aldrig hade behövt kastas bort.

– Matsvinnet uppstår framför allt i hemmen och här behöver vi alla ändra vårt mindset. Vi köper ofta på oss för mycket när vi handlar och glömmer ibland vad vi har i kylen, vilket leder till att vi får dubbelt av matvaror, som vi sen inte äter upp. Dessutom är en del av orsaken till matsvinnet att man slänger för att man tycker resterna är för lite för att spara, berättar Åsa Sandberg matsvinnsexpert med många års erfarenhet inom området.

Även vanliga företag kan och bör bidra för att minska matsvinnet på arbetsplatsen. På ett litet till medelstort företag där medarbetarna tar med sig egen mat eller hämtar mat, uppstår matsvinn på precis samma sätt som i hushållen. Det här är ett beteende som behöver och går att förändra.

– Företagen kan arbeta för att minska matsvinnet genom att tänka till: hur hanterar företaget maten, hur planerar man sina inköp av livsmedel till exempelvis luncher, fruktkorgar, fikabröd, kundmöten osv. Hur hanteras matsvinnet på konferenser och kick offer? Inför doggybags på kickoffen, ha gemensam restfest dagen efter, skänk överblivna måltider till Matmissionen eller liknande, allt handlar om ett förhållningssätt, säger Åsa Sandberg.

Åsa är en uppskattad och flitigt anlitad föreläsare och moderator. I våras bjöds hon in att vara en av få utvalda TEDx-föreläsare om just matsvinn, och i vår är hon en av talarna på NSE23. (se hennes TEDx-talk här »

– Vi behöver mötas och inspireras av varandra, vi behöver vara smarta och kika på beteenden och ta del av lösningar som andra gjort. Jag tror på det mänskliga mötet, tillsammans är vi starkare. Vi behöver inspireras och kroka arm med varandra för att öka hastigheten. Samverkan är nyckeln behövs för att vi ska kunna göra den omställning som behövs framåt, därför medverkar jag på mötesplatsen, säger Åsa Sandberg.

Såhär minskar du matsvinnet:
🌎 Planera dina måltider, gör en inköpslista och köp inte på dig för mycket när du handlar.
🌎 Lär dig vad bäst före datum innebär genom att titta - lukta – smaka.
🌎 Frys in överbliven mat och ta fram vid annat tillfälle. Använd iskubslådan till att frysa kaffe, färska kryddor etc. 
🌎 Förvara maten i rätt temperatur, 4 grader i kylskåpet. 
🌎 Håll ordning i kylen, tillämpa först-in-först-ut-metoden genom att sätta nyare livsmedel längst bak i kylen och äldre livsmedel längre fram.
🌎 Var inte rädd för att använda hela grönsaken, använd t.ex  morotsblast för pesto och grönkålsstjälkarna i smoothie. 
🌎 Var inte rädd för rester, lär dig laga mat på dem. Pizza, omelett, wok och pyttipanna är perfekta recept för rester.  
🌎 Trött på dina rester - byt matlåda med kollegan på jobbet så får ni testa nya maträtter.
🌎 Släng inte skrumpna grönsaker. Lägg dem i vatten en dag så blir de som nya.

Vill du veta mer om Åsa » https://asasandberg.com/