NSE pressmeddelande

Nordens hållbarhetsproffs möts på Stockholmsmässan under Nordic Sustainability Expo

2023-01-25

Den 9–10 maj möts återigen hållbarhetsexperter, beslutsfattare, politiker, forskare, näringsliv, organisationer och sakkunniga på Stockholmsmässan under Nordic Sustainability Expo. Under två dagar ska de gemensamt verka för att accelerera omställningen till ett hållbart samhälle. Bland talarna finns We Don’t Have Times grundare Ingmar Rentzog, Stockholms Stads klimat- och miljöborgarråd Åsa Lindhagen, Alexandre Antonelli professor vid University of Oxford och en av världens främsta experter på arter och biologisk mångfald.   

Med Sverige som EU:s ordförandeland under första halvåret 2023, riktas strålkastarljuset på Sverige. I tider av klimatkris, energikris och oroligheter i vår omvärld behövs en mötesplats för diskussion och samverkan. I maj möts talare, utställare och tusentals besökare på Stockholmsmässan för att nätverka, ingå partnerskap, byta kunskap och erfarenheter med varandra. 

Vi behöver ta krafttag för att nå Sveriges klimatmål och hinna ställa om i tid. Näringslivet är pådrivande i dessa frågor, så vår unika mötesplats för hållbart företagande är mer relevant än någonsin. I år inleds samarbete med fler aktörer och ambitionen är att gå från diskussion till Acceleration, Implementation och Action, säger Anders Torkelson projektledare Nordic Sustainability Expo. 

Nordic Sustainability Expo tar sin utgångspunkt i FN:s globala mål och samarrangeras med Cradlenet – nätverket för cirkulär ekonomi, A Sustainable Tomorrow och CSR Sweden. Årets fokusområden är: Hållbara Städer och Samhällsansvar  Cirkulär konsumtion och produktion och Klimatomställning.

En nordisk samverkansmässa för att accelerera omställningen till hållbart och cirkulärt samhälle i regionen behövs mer än någonsin. NSE23 är en av de viktigaste och mest spännande mötesplatserna för konsumenter, kunder, medarbetare, myndigheter och finansmarknad som tillsammans vill öka takten i förändringsarbetet på nordisk nivå. På Expot samlar vi även de allra bästa talarna som sitter på de framtida lösningarna som behöver skalas upp – en perfekt plats för att få koll på det senaste inom hållbarhet som kommer påverka den egna verksamheten den närmaste tiden. Man får helt enkelt inte missa Nordic Sustainability Expo, säger Elin Bergman, COO på Cradlenet. 

CSR Sweden ser mycket fram mot att för andra året i rad mötas på Nordic Sustainability Expo. Det som jag uppskattar med denna mötesplats är att de olika hållbarhetsfrågorna har ett tak att samlas under. Tyvärr är det ofta så att vi separerar miljö- och klimatfrågor med de sociala utmaningarna. Nu när ESG som begrepp är högaktuellt, och lagstiftning kring rapportering rullar in så gäller det att få ordning på hur hållbarhet spelar roll för företaget och hur företaget påverkar människor och planeten. Här kommer man definitivt få många bra tillfällen att utforska detta, och även dela med sig av sina egna erfarenheter, säger Marianne Bogle, verksamhetschef CSR Sweden. 

Fullspäckat scenprogram
Redan nu finns en rad av talare klara för Nordic Sustainability Expo: Ellen Einebrant vd Återvinningsindustrierna, Nina Wolf strategiansvarig cirkulär ekonomi, Göteborgs Stad, glaciärolog Erik Huss, Amanda Lundeteg vd Stiftelsen Allbright samt Kristina Mjörnell affärs- och innovationsområdeschef RISE.

Både Hagainitiativet och Återvinningsindustrierna är nya aktörer som kliver in som samarbetspartners för året, vars kunskaper inom hållbart företagande respektive cirkuläritet tillför mässan nya kunskaper och insikter. 

Parallellt med Nordic Sustainability Expo arrangeras också ESG-dagen: Finansiell Innovation den 9 maj. Dagen arrangeras av Realtid och riktar sig till aktörer inom ekonomi, bank och finans. https://www.realtid.se/event/