atbart

Utsedda till Årets hållbarhetshjältar räddar Ätbart matsvinn och ger till människor i störst behov

Föreningen Ätbart grundades av gymnasieungdomar vid köksbordet hemma i Skövde 2019. Våren 2021 startades den icke-vinstdrivande verksamheten Mathjälpen, som omfördelar matsvinn från livsmedelsaktörer till människor som verkligen behöver den. På Svenska Hjältar galan i december 2021 prisades gänget och utsågs till Årets Hållbarhetshjältar.

Ungdomarna i Skövde stod inte ut med vetskapen om all mat som kastas bort helt i onödan. De började kartlägga hur det såg ut i deras hemkommun och efter sex månader var förstudien klar. De startade föreningen Ätbart som räddar 1,5 ton matsvinn varje dag och har som syfte att skapa en värld utan matsvinn. 


Rent praktiskt fungerar det så att Mathjälpen hämtar matsvinn från livsmedelsaktörer och levererar detta till välgörenhetsorganisationer som i sin tur delar ut matkassarna till människor i behov. Det kostar för tillfället inget för livsmedelsaktörer att få sitt matsvinn upphämtat av Mathjälpen. I stället tas en självkostnad på 500 kronor för tre månader från mottagaren som täcker kostnaden för drivmedel och chaufförer. Detta gör att Mathjälpens verksamhet är självförsörjande samtidigt som ansvar och värdighet ges till mottagaren.

På mycket kort tid har Ätbart etablerat sig i Skaraborgs 15 kommuner, och sammanlagt fördelas ca 840 matkassar ut varje vecka till människor i behov. Sedan starten har Mathjälpen delat ut över 70 000 matkassar, och behoven är stora.

– Varje dag hör organisationer och livsmedelsföretag av sig och vi har fått förfrågningar från hela landet om att starta upp verksamheten där, men vi har än så länge, begränsade möjligheter och hinner inte tillgodose alla förfrågningar, berättar Lotta Sellmann Jansson utbildningsansvarig på Ätbart.

Hela verksamheten vilar på volontärarbetarnas insatser som i dagsläget består av ungefär 400 personer.

– Volontärerna arbetar oavlönat och drivs av ett högre syfte. Våra volontärer är allt från ungdomar och studenter till människor mitt i karriären och pensionärer. Gemensamt för dem alla är att de vill göra en samhällsinsats, de vill känna att de bidrar och göra skillnad. Våra volontärer är fantastiska, säger Lotta Sellmann Jansson som själv jobbar volontärt sedan augusti som föreläsare och utbildningsansvarig.

På kort sikt har Mathjälpen knutit många företagspartners till sin verksamhet, alltifrån it-lösningar, försäkringar, lokal, bilservice, rådgivning och grafisk formgivning sker i samarbete med partnerföretag som alla vill bidra. I dagsläget finansieras verksamheten med stöd från Västra Götalandsregionen, stipendier och privata medel. Men man söker mer medel för att kunna växa och utöka verksamheten och för att i framtiden kunna avlöna medarbetare och volontärer.

– Vi är i stort behov av finansiering och vi arbetar intensivt för att utöka vårt verksamhetsområde. I dagsläget har vi bara en bil och en mindre lastbil vilket gör att vi är begränsade. Med fler finansiärer och fler bilar skulle vi kunna utöka vårt geografiska område, rädda mer mat och hjälpa fler. Så tveka inte att höra av er till oss, det gäller för såväl finansiärer, livsmedelsorganisationer och privatpersoner, tillsammans gör vi skillnad säger Lotta Sellmann Jansson.

Läs mer på www.atbart.org. Där finns också kontaktuppgifter för att boka föreläsningar.

Fotograf: Filip Kauffeldt. 
Bild vä. Lotta Sellman Jansson.
Bild mitt. Mickaël Gayet och Isa Berggren
Bild hö. Amar Rekic