asa

Matsvinnet ett av de största hoten mot klimatet – Too Good To Go tar upp kampen

Mer än en tredjedel av all mat i världen slängs – samtidigt svälter över 800 miljoner människor. Det är en helt orimlig ekvation. Matsvinn skapar en enorm belastning på planeten, helt i onödan. Hela skogar skövlas för att odla livsmedel som aldrig kommer ätas. Men med hjälp av appen Too Good to Good skulle alla kunna göra skillnad.

Med den vetskapen grundades maträddarappen Too Good To Go i Danmark 2016 och idag är man världens största marknadsplats mot privatpersoner för överskottsmat. I Sverige finns Too Good To Go i 20 städer och har 500 000 användare. Globalt finns man in 17 länder och hittills har över 110 miljoner måltider räddats. En svindlande siffra.

– Vi kunde helt enkelt inte fortsätta se på när mer än en tredjedel av all mat som produceras slängs - så vi bestämde oss för att göra något åt det. Appen för samman livsmedelsföretag, såsom bagerier, kaféer, restauranger och matkedjor som har överbliven mat, med användarna som räddar exempelvis en kasse frukt och grönt, som annars skulle slängts. Alla som laddar ner appen kan få god mat till ett bättre pris, företagen når nya kunder och minskar sina avfallskostnader, samtidigt minskar matsvinnet, säger Åsa Sandberg, Head of partnerships på Too Good To Go.

Too Good To Go benämner sig själva som en matsvinnsrörelse vilket innebär att de opinionsbildar, rådger i matsvinnsfrågor, föreläser på skolor, kommuner och för företag. 2021 släpptes Matsvinnsrapporten som har till syfte att öka kännedomen och sprida kunskapen om och kring hur vi kan minska matsvinnet i hushållen.

Det är i våra hem som den största delen svinn uppstår. I Sverige uppstår 71% av den totala mängden matavfall i hushållen, jordbruk och livsmedelsbutiker står för 8% vardera och 11% uppstår sammanslaget i restauranger och storkök. Mest slängs bröd, frukt och grönt samt mejeriprodukter, mat som med lite god planering och kunskap aldrig hade behövt kastas bort.

– Matsvinnet uppstår framför allt i hemmen och här behöver vi alla ändra vårt mindset. Vi köper ofta på oss för mycket när vi handlar och glömmer ibland vad vi har i kylen, vilket leder till att vi får dubbelt av matvaror, som vi sen inte äter upp. Dessutom är en del av orsaken till matsvinnet att man slänger för att man tycker resterna är för lite för att spara, berättar Åsa Sandberg.

Även vanliga företag kan och bör bidra för att minska matsvinnet på arbetsplatsen. På ett litet till medelstort företag där medarbetarna tar med sig egen mat eller hämtar mat, uppstår matsvinn på precis samma sätt som i hushållen. Det här är ett beteende som behöver och går att förändra.

– Företagen kan arbeta för att minska matsvinnet genom att tänka till: hur hanterar företaget maten, hur planerar man sina inköp av livsmedel till exempelvis luncher, fruktkorgar, fikabröd, kundmöten osv. Hur hanteras matsvinnet på konferenser och kick offer? Inför doggybags på kickoffen, ha gemensam restfest dagen efter, skänk överblivna måltider till Matmissionen eller liknande, allt handlar om ett förhållningssätt, säger Åsa Sandberg.

Too Good To Go riktar sig främst till livsmedelsföretag och matbutiker, men i mån av tid arbetar man också med rådgivning i form av föreläsningar, och det är möjligt att kontakta dem och få råd och hjälp. Förhoppningsvis kan vi lyssna på en av Too Good To Gos föreläsningar på Nordic Sustainability Expo i maj, vilket vi håller tummarna för.

– Vi behöver mötas och inspireras av varandra, vi behöver vara smarta och kika på beteenden och ta del av lösningar som andra gjort. Jag tror på det mänskliga mötet, tillsammans är vi starkare. Vi behöver inspireras och kroka arm med varandra för att öka hastigheten. Samverkan är nyckeln behövs för att vi ska kunna göra den omställning som behövs framåt, avslutar Åsa Sandberg.

Såhär minskar du matsvinnet:

🌎 Planera dina måltider, gör en inköpslista och köp inte på dig för mycket när du handlar.

🌎 Lär dig vad bäst före datum innebär genom att titta - lukta – smaka.

🌎 Frys in överbliven mat och ta fram vid annat tillfälle.

🌎 Förvara maten i rätt temperatur.

🌎 Håll ordning i kylen, tillämpa först-in-först-ut-metoden genom att sätta nyare livsmedel längst bak i kylen och äldre livsmedel längre fram.

🌎 Var inte rädd för att spara rester, rester kan ju bli ett perfekt mellanmål nästa dag.

🌎 Lär dig laga mat på rester. Pizza, omelett, wok och pyttipanna är perfekta recept för rester. Ladda hem Too Good To Go´s receptbok här:

🌎 Trött på dina rester - byt matlåda med kollegan på jobbet så får ni testa nya maträtter.

🌎 Rädda mat genom en matsvinnsapp.