Elin Bergman

Cirkulär ekonomi – en omvärldsspaning från Elin Bergman

2023-10-24

Elin Bergman är känd som drottningen av cirkulär ekonomi i Sverige och arbetar som COO på Cradlenet, ett nätverk för företag som alla arbetar för cirkulära affärsmodeller. Elin är just nu på en föreläsningsturné i Europa där hon är inbjuden till internationella event för att dela med sig om sina kunskaper om cirkulär ekonomi. Självklart tar hon tåget till varje destination. Vi bad Elin att ge oss en utblick kring vad som händer i Sverige och internationellt.
  
− I Sverige är det, det politiska ledarskapet sedan valet, fortfarande osäkert. Hasslers klimatutredning säger att klimatmålen kommer nås, men vad regeringen sedan för in i den kommande Klimathandlingsplanen är fortfarande osäkert. Och de verkar fortfarande ha glömt bort att vi har en cirkulär strategi och handlingsplan. Samtidigt är ledarskapet i EU starkare än någonsin när taxonomin och CSRD träds i kraft, vilket gör att företagen i Sverige ändå rustar för fullt, för att kunna rapportera hur de arbetar cirkulärt i sina värdekedjor enligt EU-direktiven. Överlag har jag aldrig sett så mycket cirkulär aktivitet i näringslivet tidigare.

Hur går det för de bolag som har cirkulära affärsmodeller? Vilka är deras utmaningar och framgångar?
Vi som arbetar med cirkulär ekonomi har länge sagt att det kommer vara framgångsrika affärsmodeller, men det är först nu vi ser verkligt starka exempel på framgång. Ökade priser på material och komponenter har bidragit starkt till denna utveckling och investerarna har äntligen börjat vakna. Även om vi ser allt fler starka framgångsexempel så är det fortfarande finansiering som är den stora utmaningen att få till, det finns fortfarande mest finansiering för startups, men väldigt begränsat för scaleups. 

Finns det några nya heta bolag som vi ska ha koll på. 
Ja absolut! Cradlenet-medlemmarna Tini som jobbar med cirkulärt och hållbart mode fick just en stor investering och likaså cirkulära möbelföretaget Nornorm. Det cirkulära IT-företaget Foxway har vuxit mycket snabbt på några år och Nordic Capital köpte just in sig som majoritetsägare i bolaget som omsatte över 7 miljarder förra året!

Hur ser intresset ut för cirkulär ekonomi just nu? Är det fortfarande lika hett? Blir du uppvaktad av näringsliv och politiker? 
Intresset bara växer och växer i näringslivet och jag ser nu äntligen tecken på att investerarna börjar vakna till liv dessutom. Själv blir jag inbjuden att tala på allt högre nivå internationellt, ofta för företagsledare, beslutsfattare och ministrar. Det är intressant att utländska ministrar är mycket intresserade av att lyssna på mig medan de svenska gör allt för att undvika det...

Berätta om din föreläsningstour i Europa som nu pågår. 
Jag är på en liten tågturné där jag föreläser i Berlin, Zagreb och nu senast Paris. Nästa stopp blir Barcelona och därefter Marbella.  Jag gör allt för att hålla mig kvar här nere så länge jag kan för jag är inte så förtjust i svensk vinter...

Avslutningsvis berätta något om era planer för NSE nästa år. 
På Nordic Sustainability Expo 2024 kommer vi fortsätta arrangera en fantastisk lineup med talare till den Cirkulära Scenen. I år kommer ni bland annat få höra KG Hammar tala. Vi kommer släppa mer nyheter längre fram så håll ögonen öppna! Vi ses där!