Linda Elmén

För utställare: Gör ert mässdeltagande mer hållbart

Stockholmsmässans hållbarhetschef Linda Elmén ger utställare sina bästa tips och råd för ett deltagande med lägre klimatpåverkan. Det handlar om planering och cirkulärt tänk säger hon.

– Störst skillnad kan du göra före mässan, det gäller att planera ditt deltagande. Genom att designa montern med hållbarhet i åtanke, exempelvis genom återbruk och cirkuläritet kan man göra stor skillnad. Låna eller hyr möbler som kan användas igen och här hos oss kan du hyra i princip allt du behöver för ett deltagande, såsom tex väggar, lampor, AV-utrustning, mattor och möbler, och på så sätt blir din monter helt cirkulär. Våra hyrmattor återbrukas ca 25–30 gånger. Mattan borstas och dammsugs i en maskin efter varje användning, inget vatten eller kemikalier behövs. Genom att hyra på plats minskas också onödiga transporter till och från mässan, säger Linda Elmén.

Om man har tänkt att producera skyltar, banderoller, rollups och beachflaggor, vilket är vanligt på mässor är det smart att printa utan datum så att de kan återanvändas vid nästa mässa.  Tänk på materialval och printa på ett så miljövänligt sätt som möjligt, exempelvis finns Svanen-märkta och miljöcertifierade tryckerier. Detsamma gäller arbetskläder och mäsströjor. Undvik onödiga utskrifter genom att synliggöra ditt deltagande på våradigitala skyltar och i din företagsprofil online på mässans hemsida.

Resor och boende
Planera resan och boendet, säger Linda.
 
Stockholmsmässan ligger bara 10 min med tåg från Stockholms Central och 45 minuter från Arlanda. Bjud in besökare och samåk med dem. För dem som reser till Stockholm med tåg erbjuder SJ 10% rabatt för utställare och besökare, bokas via länk: På mässområdet finns Scandic Talk Hotell där utställare och besökare kan välja att bo för att slippa åka fram och tillbaka. Rabatt till besökare hittar du här: Utställare hittar sin rabattkod i utställarportalen.

Mat och give-aways
Maten är alltid viktig vid evenemang och alla restauranger och caféer på Stockhomsmässan är Kravmärkta (steg 1).

– Rådgör gärna med vår restauratör, Mässrestauranger för att boka mat med mindre klimatavtryck och beställ gärna en vattenbehållare i stället för vattenflaskor i din monter. Det ni bjuder på i montern signalerar ert hållbarhetsarbete, undvik onödiga give-aways och servera kravmärkt kaffe, snacks, osv tipsar Linda vidare.

Avfallshantering
När mässan är över är avfallshanteringen en viktig del. Sortera avfallet och säkerställ med medarbetare eller monterbyggare att så sker vid både in och vid utflytt. Ta med material hem igen, använd vid nästa event eller donera till välgörenhet. Samåk tillsammans hem och lämna era lanyards och nyckelband i boxen för dessa vid utgång, så kan de återanvändas vid nästa mässtillfälle.